GRATIS lespakket over de puberteit.

Het lespakket bestaat uit:

Bestel het gehele pakket

Doelgroep

Het lesmateriaal is bedoeld voor leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Doelstellingen

De leerlingen:

  • weten welke lichamelijke veranderingen er in de puberteit plaatsvinden;
  • weten, accepteren en respecteren dat de veranderingen niet bij iedereen op hetzelfde moment plaatsvinden;
  • leren over persoonlijke hygiëne;
  • weten welke producten er voor meisjes zijn om zich te beschermen tijdens de menstruatie.

Waar gaat het over?

De lichamelijke veranderingen, waar alle meisjes en jongens mee te maken krijgen op weg naar volwassenheid, vormen de kern van het lespakket. Uw leerlingen ontdekken wat die veranderingen precies inhouden, dat de ontwikkeling die zij doormaken heel normaal is en dat het iets is waar ieder meisje en elke jongen mee te maken krijgt. Dit laatste is voor hen waarschijnlijk een geruststellende gedachte. Alleen de leeftijd waarop en de periode waarin alles plaatsvindt, kan enigszins variëren.

Onderdelen

Leerlingenboekje (12 pagina’s, A4-formaat)cover_leerlingenboekje_voortgezetonderwijs
In het kleurrijke leerlingenboekje wisselen informatieve tekstgedeelten en opdrachten elkaar af. Met behulp van illustraties wordt uitgebreid verteld hoe een meisje en een jongen lichamelijk in elkaar zitten en wat er verandert in de puberteit. Meisjes worden bijvoorbeeld eerst ongesteld: een spannende gebeurtenis. Door de logische opbouw, heldere uitleg en de vele illustraties is de uitgave geschikt voor zowel klassikaal als individueel gebruik.

Docentenhandleiding, alleen als pdf beschikbaar cover_docentenhandleiding
In de docentenhandleiding staan suggesties voor lessen over de puberteit en het gebruik van het leerlingenboekje, de film, het speciale boekje voor meisjes, het bekkenbodemprofiel en de sites. Ook geeft de handleiding extra informatie en antwoorden op de vragen en opdrachten van de lesmaterialen.

Online film Volwassen worden
Ter ondersteuning van de informatie in het leerlingenboekje, is de film Volwassen worden beschikbaar. De film gaat over jongeren van rond de 14 jaar en hun ervaringen met volwassen worden. Ter sprake komen lichamelijke veranderingen, gevoelens en onzekerheden. Een deskundige geeft commentaar. Ook zijn er animaties te zien die de lichamelijke veranderingen in de puberteit verduidelijken. U kunt de film tijdens de les vertonen en achteraf bespreken aan de hand van de lessuggesties in de docentenhandleiding.

Speciaal boekje voor meisjes
Speciaal voor de meisjes is er ook een boekje waarin dieper wordt ingegaan op het onderwerp menstruatie. In eigentijdse bewoordingen wordt belangrijke informatie gegeven over menstruatie, lichaamsverzorging, het eigen lichaam, etc. Het boekje is bedoeld om mee naar huis te nemen. De meisjes kunnen thuis op hun gemak de informatie doornemen. Als u in de gelegenheid bent om de meisjes korte tijd apart te nemen, dan kunt u het boekje ook op school bespreken en behandelen.

Speciaal boekje voor jongens
Speciaal voor de jongens is er een boekje waarin dieper wordt ingegaan op de veranderingen die jongens doormaken in de puberteit m.b.t. het eigen lichaam, lichaamsverzorging, etc.
De jongens kunnen thuis op hun gemak de informatie doornemen.

Bekkenbodemprofiel

Aan de hand van het demonstratiemodel kunt u o.a. de werking van een tampon uitleggen. Het bekkenbodemprofiel geeft een duidelijk beeld van de geslachtsorganen van de vrouw.